Data Redder Liv på WHINN

I november inviterede vi sammen med Health Tech Hub Copenhagen og innovationsnetværket Danish Healthtech til WHINN TECH Talks om datadrevne teknologier i sundhedsvæsenet. Sessionen blev modereret af Line Gade, vært på Podcasten Sundhedsvisioner og en central stemme i sundhedsdebatten.
Fire dygtige tech-udviklere præsenterede deres data-drevne løsninger, der på forskellig vis vil forbedre sundhedsvæsenets ydeevne og kvalitet. Efterfølgende var et stærkt panel klar til at rådgive både tech-udviklere og publikum. 

- ''Det var meget imponerende og lovende løsninger, vi fik præsenteret, der hver for sig havde noget værdifuldt at tilbyde sundhedssektoren. Løsningerne fra de fire start-ups har potentiale til både at gøre bedre brug af sundhedsvæsnets ressourcer, målrette behandlingen til den enkelte patients behov og forbedre behandlingsresultater - alt sammen via bedre brug af sundhedsdata'', Thomas Rosenfeldt, Direktør, Data Redder Liv

Bedre kvalitet og udnyttelse af sundhedsvæsenets ressourcer

De løsninger der blev præsenteret af de fire start-ups, er alle baseret på sundhedsdata på forskellig vis. 

Den ene start-up, Cellari, har udviklet en algoritme, der kan forbedre og effektivisere diagnosticering ved MRI scanninger, blandt andet ved hurtigt at kunne afgøre, om patienten skal scannes grundigt eller mindre grundigt. Løsningen er dermed både med til at spare tid og ressourcer og med til at målrette behandlingen af den enkelte patient. 

Start-up’en Cerebriu, har udviklet en algoritme, der hurtigt og effektivt kan segmentere biologiske prøver og derved lette en meget tidskrævende opgave i laboratorier og samtidig sikre hurtigere svar til patienterne. 

Den tredje løsning, Drugstars, er baseret på datadonationer fra patienter. Datadonationerne hjælper industrien med udvikling af personlig medicin. Patienternes data opsamles via en app, som samtidig skal hjælpe patienterne til en bedre compliance, fordi appen hjælper dem med at fokusere på, at deres medicin bliver taget korrekt og at den virker, som den skal. 

Den fjerde løsning kom fra start-up’en Teal Medical, udvikler en søgemaskine, Teal Engine, som består af anonymiserede data, og som skal gøre det nemmere at trække specifikke data til udvikling. Da disse data er anonymiserede, er der derfor ikke en udfordring i forhold til de gældende GDPR regler.

Stærkt fagligt panel gav rådgivning

Seancen der efterfulgte præsentationerne, gjorde det klart, at den faktiske adgang til data er den største barriere for at udvikle tech løsninger til sundhedsvæsenet. 

Et stærkt panel var efter præsentationerne klar til at rådgive de inviterede start-ups og publikum inden for jura, offentlig-private partnerskaber, sundhedsvæsenets behov og muligheder og hjælp til at modne og forme idéer.
 

Panelet bestod af:

  • Jesper Grønbæk, som er CEO for Health Tech Hub Cph, hvor han til dagligt hjælper ambitiøse start-ups med at udvikle og målrette deres løsninger.
  • Carsten Obel, som er professor på Århus Universitet, og til dagligt blandt andet arbejder med at sikre fremtidens datadrevne teknologi i sundhedsvæsenet.
  • Charlotte Bagger Tranberg, som er jurist og partner hos Bech-Bruun og specialist i ny teknologi og GDPR.
  • Lars Hulbæk, der er direktør for MedCom, som er en nonprofit organisation, der hjælper med offentlig-private samarbejder.

Charlotte Bagger Tranberg anbefalede at indlede samarbejde med forskningsprojekter målrettet sundhedsvæsenet og at søge adgang til data som det første, når man går i gang med at udvikle nye løsninger. På den måde kan man langt nemmere og hurtigere få adgang til de værdifulde data. 

Carsten Obel pointerede, hvor vigtigt det er at teste om ens ide er gangbar og relevant for sundhedsvæsenet. Samtidig bør man sætte sig godt ind i, hvilke løsninger, sundhedsvæsenet efterspørger. 

Jesper Grønbæk kom med konkrete råd til, hvor vigtigt det er at få hjælp fra eksperter til at målrette sin løsning, være i løbende kontakt med sundhedsvæsenet og være skarp på at afkode de behov, der er. 

Lars Hulbæk pointerede, at det er vigtigt, at udvikle løsninger, som kan integreres i de eksisterende IT-systemer i sundhedsvæsenet, og være bevist om, at de kan være forskellige fra sektor til sektor og fra region til region, samt at de offentlige-private samarbejder sikrer netop dette.

De fire start-ups

De fire start-ups var Drugstars, præsenteret ved CEO, founder og Ph.d. Claus Møldrup, Cerebriu, præsenteret ved CEO og co-fuonder Robert Lauritzen, Cellari, præsenteret ved MD, Msc., co-founder og CEO Erik Poulsen og Teal Medical, præsenteret ved M.Sc. biomed. Eng og CEO Kasper Marstal.

Se videoerne om de fire start-ups nedenfor: