Vores sundhedsvæsen er under pres. Er data og ny teknologi kuren?

Data Redder Liv besøger i øjeblikket landets Universitetshospitaler for at sætte gang i debatten om bedre brug af data og ny teknologi i sundhedsvæsenet. Både i Aarhus og Odense har interessen været enorm.

Patienter, klinikere, borgere og politikere er mødt talstærkt op. 

Få et indblik i debatten, der foregik på OUH den 29. januar 2020, hvor Data Redder Liv havde inviteret en patient, en politiker, en læge og en tech-udvikler til at give deres bud på, hvad vi opnår, når vi anvender data og teknologi til at skabe bedre sundhed.

Hvis du synes det lyder spændende, men gerne vil slippe for at læse mere, så kan du springe direkte til podcasten: Sundhedsvisioner, som var taget til Odense for at fylde en episode med de spændende perspektiver fra Data Redder Liv-debatmødet. 


Lyt til podcasten 'Sundhedsvisioner' her:

Lyt til patienten, lægen, politikeren og tech-udvikleren

I podcasten kan du bl.a. høre Danske Regioners formand, Stephanie Lose fortælle om flere nye tiltag, der skal lette anvendelsen af sundhedsdata. Hør også Pouls historie om, hvordan data reddede hans liv i en skov udenfor Odense. Tech-udvikleren, Jon Friis fortæller om appen Miiskin, der hjælper en halv million brugere med at opdage forandringer i modermærker. Hør også overlæge Lars Bastholt, der brænder for at indsamle og anvende sundhedsdata til at forbedre kræftbehandling, men savner hjælp til at navigere i den juridiske jungle omkring data. Og sidst men ikke mindst får du betragtninger fra Data Redder Liv-direktøren, Henning Langberg, der er initiativtager til debatten.

Få de centrale budskaber fra debatmødet herunder:  

Data reddede Pouls liv på en cykeltur i skoven

Poul Jespersen, der er pensioneret gymnasielærer og hjertepatient på OUH lagde ud med det første perspektiv i debatten.  

Det hele startede en dag på golfbanen, da Poul pludselig fik en fornemmelse af svimmelhed, han ikke havde oplevet før. Hurtigt efter besvimede han og sådan fortsatte det i flere måneder.

Adskillige tests - EKG, hjertescanninger, pulsmåling, blodtryk osv. kunne ikke give svar på Pouls tilstand, selvom det var tydeligt, at noget var galt. 

Poul fik indopereret en lille chip, der holder øje med forstyrrelser i hjertet og via mobiltelefonen kunne han sende data til hjerteafdelingen, hvis han oplevede ubehag. Det var de data, der senere reddede Pouls liv.  

Data Redder Liv debataften OUH_Poul Jespersen

Diagnosticeret i skoven 

Cirka tre måneder senere var Poul ude og cykle i skoven. Det var egentlig bare et strejf af svimmelhed, så det var kun fordi hans cykelmakker var punkteret, at han stoppede op og tog sig tid til at sende sine data fra mobilen til hjerteafdelingen. 

Med det samme kunne hjerteafdelingen se, at Poul havde en 3. grads AV-blok. En ambulance blev sendt afsted til skoven for fuld udrykning, og fire timer senere havde han fået en pacemaker, der reddede hans liv. 

Poul har oplevet på egen krop, hvordan ny teknologi og datadeling havde afgørende betydning for at han kunne få den rette behandling i tide. Og af samme grund er han ivrig fortaler for bedre anvendelse af sundhedsdata.

Nogle mener, at mine sundhedsdata, er mine, men jeg er af den opfattelse, at hvis andre – heriblandt forskere, læger, patienter eller andre, kan have gavn af dem, så deler jeg meget gerne mine data.

- Poul Jespersen, Hjertepatient

Loven besværliggør forskning i data, der kan forbedre kræftbehandling

Overlæge Lars Bastholt er en af de ildsjæle og frontløbere, der i sin forskning er stødt på en række juridiske udfordringer, der i hans øjne kan få mange forskere til at miste modet.

Data Redder Liv debataften OUH_Lars Bastholt

Siden 2011 har han arbejdet på at indsamle data på over 4000 behandlingsforløb fra patienter med modermærkekræft. Alle data er samlet i kvalitetsdatabasen ’DAMMED’, som hurtigt blev et fantastisk grundlag for forskning. Man har bl.a. kunnet dokumentere at immunterapi har en meget positiv effekt på behandling af modermærkekræft. Og i dag er behandlingen så god, at mange flere overlever sygdommen og langt færre får bivirkninger ved behandlingen.

Men for at databasen løbende kan anvendes til forskning, skal der indhentes skriftligt samtykke fra alle patienter – ikke bare én gang. Den skal også fornyes en gang om året. Derudover er der så mange forskellige juridiske fortolkninger af, hvad man må bruge data til og det gør arbejdet til en meget driftstung proces, fortæller Lars Bastholt.

Det store problem er, at der er så mange juridiske fortolkninger. Hvis du ansøger om brug af data fra tre forskellige regioner, så får du tre forskellige svar. Her er det vigtigt at regionerne har ét støttecenter til de juridiske spørgsmål.

- Lars Bastholt, overlæge, onkologisk afdeling, OUH.

Potentialet i nye teknologier

Næste deltager i debatten var tech-udvikleren Jon Friis, der har udviklet appen Miiskin, som hjælper brugere med at holde øje med modermærker og forandringer i huden. Undersøgelser viser, at hele 98% overlever modermærkekræft, hvis det opdages tidligt. Og netop tidlig opsporing af sygdom, er et område hvor ny teknologi og borgernes egne indsamlede data kan gøre en stor forskel.

Vi har omkring 130 hospitaler i de engelsktalende lande, som anbefaler patienterne at bruge Miiskin appen.

- Jon Friis, Founder og CEO, Miiskin

Data Redder Liv debataften OUH_Jon Friis

Teknologier, som patienterne kan bruge derhjemme bliver mere relevante for sundhed fremtiden. I England har NHS en 'app store', hvor patienter og læger kan hente klinisk, etisk og sikkerhedsmæssigt godkendte apps.

- Jon Friis, Founder og CEO, Miiskin

Og netop idéen med en 'app store', som kan hjælpe patienter og læger med at sortere i de mange nye teknologier på markedet, er ikke helt fremmed for Danske Regioners formand

Som patient kan det være enormt forvirrende at finde rundt i de mange teknologier og apps. Derfor arbejder vi sammen med KL og Sundhedsministeret om at skabe en dansk 'app store' med klinisk godkendte sundhedsapps.

- Stephanie Lose, formand i Danske Regioner

Data Redder Liv debataften OUH_Stephanie Lose

Det er vigtigt, at vi har fokus på potentialerne ved data og nye teknologier. De kan være med til at sikre bedre og mere målrettet behandling, være en beslutningsstøtte til læger, sikre bedre sammenhæng i patientforløb og så kan de være en hjælp til, at vi som borgere og pårørende selv kan tage hånd om vores sygdom. 

Vi skal i højere grad give mulighed for at de data, som patienterne selv indsamler på deres telefon og wearables, kan bruges i sundhedsvæsenet.

- Stephanie Lose, formand i Danske Regioner

Der er altså kæmpe potentialer og muligheder for, at nye teknologier kan lette presset på vores sundhedsvæsen og skabe bedre behandling. Samtidig er der barrierer og udfordringer i forhold til sikker anvendelse af data, som vi endnu ikke har løst. Men der er mange nye tiltag undervejs, som skal imødekomme bedre brug af data, fortalte Stephanie Lose.

Danske Regioner arbejder på at skabe et bedre overblik over data og etablere én indgang, hvor man kan henvende sig og få indledende hjælp. Samtidig vil hver region få sit eget datastøttecenter, hvor man kan få specialiseret rådgivning og hjælp ift. data, forskning, jura og regler. 

Vil du deltage i debatten om bedre brug af data og teknologi i sundhedsvæsenet, så kontakt Marie Raskov på mra@copcap.com. Du er også velkommen til at deltage i et af de kommende Data Redder Liv-debatmøder på landets Universitetshospitaler.

Følg med i vores aktiviteter ved at tilmelde dig nyhedsbrevet her.